Vanlige spørsmål innen karkirurgi

Du finner svar på vanlige spørsmål innen aterosklerose, hjerneslag, aneurismer, trange arterier, åreknuter og venøs blodpropp ved å klikke på "Karsykdommer", klikke på aktuell sykdomstilstand, og så klikke på "Spørsmål".

 

Spørsmål: En hører ofte begrepet hjerte-karsykdommer, og jeg undres på hva dette egentlig innebærer? Er det sykdommer i årene til selve hjertet?

Svar: Hjerte-karsykdommer betyr sykdommer som affiserer både hjertet og blodårene utenom hjertet. Det er riktig at disse to begrepene ofte blandes sammen og det fører til misforståelse.
     Når det gjelder karsykdommer defineres dette som tilstander/sykdomsprosesser i blodårene utenfor hjertet, dvs. forsnevringer eller utvidelse i pulsårene på grunn av åreforkalkning, akutt pulsåretilstopping på grunn av blodpropp, skader på blodårene, betennelsesaktige tilstander i årene og medfødte misdannelser i åresystemet.
I tillegg kommer andre tilstander som åreknuter og blodpropp i venesystemet.
     Dette er de viktigste karsykdommene. Det er som regel karkirurger som tar hånd om diagnostikk, forebygging og behandling av disse tilstandene.