Aktuelt innen karkirurgi i Norge

NKKF - 25-års jubileum 2015

Norsk Karkirurgisk Forening (NKKF) ble stiftet 27. mai 1990. 25-års jubileum ble feiret med et symposium i Oslo 27. mai 2015. Inviterte nasjonale og internasjonale foredragsholdere bidro.

Til dette symposiet ble det utarbeidet en jubileumsbok, «Karkirurgiens historie i Norge», forfattet av professor emeritus Hans Olav Myhre (St. Olavs Hospital/NTNU) og professor Jørgen Junkichi Jørgensen (Oslo universitetssykehus). Boken beskriver norsk karkirurgi fra dens begynnelse i 1950-årene til karkirurgiens veletablerte rolle i dagens medisin. Den kan lastes ned i PDF-format HER.

Tidsskriftet Kirurgen (www.kirurgen.no), utgitt av Norsk Kirurgisk Forening, hadde i forbindelse med jubileet en temaseksjon der sentrale emner innen norsk karkirurgi ble presentert. Denne temaseksjonen finner du HER.

 

2009 - Karkirurgiens år!

Det er mange eksempler på at pasienter med perifer karsykdom blir glemt både av offentlige helsemyndigheter og helsepersonell som arbeider innen andre fagområder. Norsk Karkirurgisk Forening benyttet året 2009 til å bli mer synlig på sine pasienters vegne. Dette innbefattet blant annet noen større arrangementer dette året.

Den største oppgaven var å arrangere i Oslo 3.-6. september 2009 den årlige internasjonale fagkongressen for europeiske karkirurger under den felles foreningen European Society for Vascular Surgery (www.esvs.org). Et slikt ansvar for det karkirurgiske miljøet har virket vitaliserende og NKKF besluttet, i forståelse med Den norske legeforening, å definere hele 2009 som et karkirurgiens år i Norge. Det ble utarbeidet en strategi for å bringe informasjon om den karsyke pasienten til myndigheter, helsepersonell og ikke minst til befolkningen.

En annen milepæl for oss var KARKIRURGIENS DAG som ble arrangert 27. mai 2009. Da ble det en «åpen dag» ved de fleste enheter som driver karkirurgi. Målgruppen var først og fremst befolkningen som sogner til sykehusene. Det var stort frammøte av interesserte under arrangementet og i tillegg fyldig dekning gjennom media. Du kan laste ned i PDF-format brosjyrer som ble delt ut under arrangementet her:

Generelt om aterosklerose (åreforkalkning)

Aterosklerose i halspulsåren som kan gi hjerneslag

Aneurismer - utposning på arterier

Trange arterier i beina - "røykebein"

Åreknuter

Karkirurgiens dag har også blitt omtalt i Kirurgen.no. Artikkelen finner du HER.

 

Høsten 2009 ble det arrangert et nasjonalt emnekurs for allmennleger om den perifert karsyke pasienten. Foreningen samarbeidet også med Tidsskrift for Den norske legeforening om temanummer høsten 2009. Artiklene finner du under "Lenker", merket Karkirurgi 09. Vi samarbeider også med informasjonsavdelingen i Den norske legeforening om å bringe informasjon om den karsyke pasienten ut i media.