INR for rapportering av effekten av antikoagulasjonsbehandling

En effektiv og velregulert antikoagulasjonsbehandling forutsetter korrekt monitorering, dvs. målinger som gir uttrykk for hvilken grad av antikoagulasjon som er oppnådd. Det er som kjent viktig at behandlingen gjennomføres slik at effekten blir optimal og at komplikasjoner unngås.

    Effekten av antikoagulasjonsbehandling har tidligere i Norge blitt oppgitt som TT % (verdi i prosent). Det er imidlertid utviklet en internasjonal måleenhet; International Normalized Ratio (INR). INR brukes i dag som utgangspunkt for all internasjonal kvalitetskontroll og benyttes ved rapportering i alle internasjonale publikasjoner.

    Statens helsetilsyn anbefaler INR som måleenhet basert på følgende:

  • INR-måleskalaen er mer egnet i det terapeutiske området, sammenliknet med TT.
  • INR som felles måleenhet gjør det mulig å bedømme og sammenlikne behandlingsresultater i kliniske studier mellom ulike land.
  • Risikoen for blødning er tilnærmet lineært korrelert til INR-verdien. INR som måleenhet vil kunne forenkle og forbedre kvalitetskontrollen med analyser av effekten av antikoagulasjonsbehandling. INRs måleenhet stiger med økende effekt av antikoagulasjonbehandlingen og er av den grunn enklere å lære for nye brukere. INR som måleenhet vil sikre behandlingen til mennesker som reiser mye, og som derfor har behov for monitorering i flere land. Samlet sett vil bruk av INR-måleskala kunne gjøre det lettere å kontrollere pasientene i det terapeutiske behandlingsområdet. Pasientene vil få riktigere behandling og risikoen for overdosering og blødningskomplikasjoner vil bli redusert.

    En ubehandlet normalperson vil ha INR 1,0, mens INR 4,0 er uttrykk for sterk effekt av antikoagulasjonsbehandling.

Tabellen nedenfor viser eksempel på sammenheng mellom TT % og INR-verdi:

INR

TT %

1,0

> 60

2,0

17

2,5

12

3,0

9

4,0

6

5,0

5

7,0

3