Vanlige spørsmål om åreknuter og leggsår

Spørsmål: Åreknuter kan være skjemmende og stygge. Henger dette sammen med såkalte røykebein? Er det fare for utvikling av koldbrann?

Svar: Åreknuter skyldes en svekkelse av samleårene under huden på beina. Dette har intet med røykebein å gjøre. Røykebein skyldes åreforkalkning i pulsårene, det vil si åren som fører blod til beina. Åreknuter er en ufarlig tilstand. Enkelte kan imidlertid få plager av dem, for eksempel hevelse, tyngdefornemmelse i beina og enkelte ganger leggsår. Da kan det være aktuelt med operasjon for å få fjernet åreknutene og dermed lindre symptomene.


Spørsmål: Jeg har åreknuter - er det farlig å ta ut på en lengre flyreise?

Svar: Nei, men du bør bruke elastiske strømper, drikke rikelig med vann og gå i midtgangen flere ganger under flyreisen. Vipp med beina når du sitter i flysetet.


Spørsmål: Jeg har hørt at jeg bør operere mine åreknuter for å unngå å få blodpropp i beina. Er det riktig?

Svar: Man kan få en betennelsestilstand i de overfladiske åreknutene med en viss fare for blodpropp der (tromboflebitt), men risikoen for å få blodpropp i de dype venene er beskjeden.


Spørsmål: Betyr åreknuter at jeg har dårlig blodsirkulasjon til beina?

Svar: Nei, blodtilførselen påvirkes ikke. Åreknuter er utposninger på samleårer som leder blodet tilbake til hjertet. Åreknuter kan imidlertid hos noen ha en viss negativ innvirkning på denne returen.


Spørsmål: Jeg har åreknuter med tynn hud over. Hva gjør jeg om huden brister og jeg begynner å blø?

Svar: Legg deg ned med benet så høyt som mulig. Det vil redusere blødningen betydelig. Et elastisk bind som surres fra tærne til høyere enn blødningsstedet vil stoppe blødningen.