Vanlige spørsmål om aneurismer

Spørsmål: En person har ved en screeningundersøkelse fått vite at han har en diameter på hovedpulsåren i magen (aorta) som er 3,2 cm. Dette har han ikke visst på forhånd og han engster seg for at dette skal sprekke. Er dette sannsynlig og hva bør gjøres?

Svar: Sannsynligheten for at en så moderat utvidelse av pulsåren i magen skal sprekke er helt minimal. Som en hovedregel behandler man ikke utvidelser på pulsåren i magen som er mindre enn 50 mm i største diameter hos kvinner og 55 mm hos menn. Over denne størrelsen er risikoen for at utvidelsen skal sprekke tilstede og ulike behandlingsalternativer bør utredes.


Spørsmål: Jeg har fått påvist er aortaaneurisme men har fått beskjed om at det ikke skal opereres ennå. Jeg har alltid vært fysisk aktiv. Kan jeg fortsette med det?

Svar: Ja, det er bare fint at du holder deg i form. Men hvis du har for høyt blodtrykk må dette behandles.


Spørsmål: Er dette som en ”tidsinnstilt bombe” i magen?

Svar: Nei, denne uposningen på hovedpulsåren har du hatt i flere år, men den har nå vokst til en størrelse som skal behandles. Det er i realiteten ingen større fare for at det skal gå hull på den i dag enn det var for 14 dager siden. Men sammenligner vi mange tusen pasienter, vil vi finne at ved ca 5,5 cm hos menn og 5,0 cm hos kvinner vil det gå hull på flere og flere jo større den blir utover dette. Derfor forbereder vi deg nå med tanke på behandling.


Spørsmål: Må jeg åpne inn til hjertet?

Svar: Nei denne operasjonen foregår i magen.


Spørsmål: Hvor lang tid tar det før jeg er i form igjen?

Svar: Det varierer fra person til person og behandlingsmåte. Noen er i fin form 4 uker etter kirurgisk inngrep, andre trenger 6-8 uker. Med kateterbehandling går det raskere, omtrent halve tiden.


Spørsmål: Får jeg plastikkåre? Og hvor lenge holder den?

Svar: Nei, men protesen er laget av et kunstig tekstil i familie med nylon og dralon bl.a. og den holder livet ut.


Spørsmål:  Hva merker jeg hvis den sprekker før jeg kommer til operasjon?

Svar: Disse utposningene gir sjelden eller aldri symptomer før det skjer en endring med dem. Det er to ting som kan skje; enten begynner de å vokse raskere og kan gi smerter som følge av det, eller så går det hull. Den situasjonen er livstruende, og da må du kontakte lege så raskt som mulig. Smertene du får er i tilfelle kraftige magesmerter med utstråling bakover til ryggen eller ned i en eller begge lysker. De er av en karakter som du ikke har kjent maken til før, og ofte blir man dårlig.


Spørsmål: Kan jeg få dette igjen?

Svar: Ikke den samme tilstanden. Men utposning på pulsårer kan forekomme andre steder i kroppen, for eksempel i brystet, i bekken og lysker og i bena.


Spørsmål: Er det arvelig?

Svar: I noen familier ser det slik ut. Det er ikke sjelden at det er flere tilfelle i en og samme familie; fedre, brødre og onkler. Det forekommer 5 ganger hyppigere hos menn enn hos kvinner. Dersom man er utrygg for det, kan man forhøre seg litt i egen familie, og evt. anbefale egne barn å få gjort en ultralydundersøkelse av hovedpulsåren i magen for eksempel i 50-års alder.